A disk read error occured! |
||||
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
Здравейте,
две години и нещо бях с XP и започна да забива и да се саморестартира. Изтеглих си нов и го преинсталирах и проблема спря. Работи добре не повече от месец и при забиване се наложи от кутията да го рестартирам и при зареждане на ОС ми изписва "a disk read error occured press CTRL+ALT+DEL to restart". След многократни рестарти като ми изписва пак същото или забива точно преди стартовия екран дето е черен с една лента и над нея логото на Уиндоуса едва успявам да го пусна. В сервиза още като го занесох и казах каква е грешката казаха че не е хардуерен проблема 100% още преди да са го погледнали. От познати научих че има голяма вероятност диска да си отива. Остава не повече от месец гаранция и не искам да съм прецакана. След сервиза съм инсталирала още 2 пъти различни релийзи на XPpro и двата пъти продължава да я прави грешката. Купих си нова РАМ 2ГБ и проблема все още си стои и забива компа отвреме навреме след което след рестарт дава пак надписа. Още на първата инсталация след 2те години с предната съм процедирала така: Инсталирам с bootable CD и където бяха дяловете ги изтрих като стана общо неразделено място. Деля ги на C: и D: и посочвам С: за инсталиране форматирам го и продължавам натам. Като е инсталирано XPто вътре вече си форматирам D: където си слагам програмките, а С: за системните работи си е да не става мазало. Нали така се прави инстал ако нещо греша кажете, ама на сестра ми така инсталирах и няма проблеми. Интересното е, че като я смених първия път почти месец работеше добре и изведнъж започна проблема, а сега вече проблема започва да го дава веднага. Харддиска ми е Seagate. Един познат ми каза да изтегля Seatools и го направих и проверих и ми даде PASSED но не съм 100% сигурна дали избирам точно опцията която трябва. Ако имате повече опит с нея да ми кажете от падащия списък кое се избира. Моля за по-подробни обяснения като за начинаещ да речем и на по-прост език за всичко дето ще ми кажете относно проблема ми. Благодаря ви предварително! |
|||
|
---------------------------
Потребител от: 18.02.08 | Всички уроци от white_angel | Всички скриптове от white_angel |
||||
|
|
||||
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
На seagate tools просто избери всички опции за проверка.
Изтегли си SpinRite и си направи boot диск. Пусни му тестовете. Ще те провери изцяло за bad сектори. Ресетни bios-а т.е пусни му всички настройки по подразбиране (default) Увери се, че джъмпъра харддиска не е пуснат на cable select/slave/limit 30GB... etc. , а е на MASTER. Ако има друго CD или HDD вързано на същия кабел го изключи временно и пробвай без него. Не спомена никъде дали HDD-то е IDE или SATA. Ако е SATA задължително потърси драйвъри за него и ги сложи. Е разбира се не изключвам и хардуерен проблем. |
|||
|
Потребител от: 25.02.08 | Всички уроци от freelancer | Всички скриптове от freelancer |
||||
|
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
SpinRite само прави проверка нали няма да ми наруши гаранцията на компа?
Увери се, че джъмпъра харддиска не е пуснат на cable select/slave/limit 30GB... etc. , а е на MASTER. Ако има друго CD или HDD вързано на същия кабел го изключи временно и пробвай без него. Тук нищо не разбрах за какво ми говориш може ли като за начинаещ? Имам само един харддикс. Имам едно СД четящо устройство.Диска е SATA. |
|||
|
Потребител от: 18.02.08 | Всички уроци от white_angel | Всички скриптове от white_angel |
||||
|
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
Цитат от freelancer@08.06.2008 23:24: Изтегли си SpinRite и си направи boot диск. Пусни му тестовете. Ще те провери изцяло за bad сектори. Ресетни bios-а т.е пусни му всички настройки по подразбиране (default) Настикаш del или F3 или някое друго копче (обикновено пише) при стартиране на PC. Така ще влезеш в bios-a. От там намери Load default или Load best configuration или нещо такова.Увери се, че джъмпъра харддиска не е пуснат на cable select/slave/limit 30GB... etc. , а е на MASTER. Ако има друго CD или HDD вързано на същия кабел го изключи временно и пробвай без него. Ако имаш лепенка на кутията за съжаление ако я скъсаш, за да я отвориш, ще ти наруши гаранцията.След като диска е SATA, задължително изтегли драйвърите за хардиска от уеб сайта на производителя. Възможно е фирмата ,от която си го закупил, да са ти предоставили инсталационна дискета фирмата ,от която си го закупил. Но един съвет от мен, ако не знаеш какво правиш по-добре не го прави. Намери някой, който да го направи вместо теб и си има представа от нещата. |
|||
|
Това мнение е редактирано от freelancer на 09.06.2008 13:16
Потребител от: 25.02.08 | Всички уроци от freelancer | Всички скриптове от freelancer |
||||
|
|
||||
| 1 посетител чете тази тема (0 потребители и 1 гост) | |
|
Активни потребители:
---
|
|
|
| |