Cache Db query |
||||
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
Здравейте на всички! Наскоро ме обзе нещо за по бързо действие на заявките не че ми е мн. нужно, но започнах да си правя cache на заявчиците с serialize() в някакво фаилче и после ги пресичам ако има cache, но не съм мн. сигорен дали после този сериализиран низ не се разопакова по бавно от колкото да си направя заявка към базата и почнах да ги меря с CODE
При по-малките заявки ми даде мисля че добри резултати, но при по големи низове мн. зе да се бави. По-големи имам предвид от около нп. база с градове и села която е към 5000 записа. Та искам да питам имали друг вариант за cache на заявките освен с serialize и дали си заслувава цялата хамалогия. Разгледах и други classove за cache и те ползват въпросната функция. |
|||
|
---------------------------
Потребител от: 13.02.05 | Всички уроци от FrAnGo | Всички скриптове от FrAnGo |
||||
|
|
||||
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() ![]() |
Но другите класове при кеш не бавят на такива данни не бавят нали :) |
|||
|
Потребител от: 22.09.06 | Всички уроци от Miro | Всички скриптове от Miro |
||||
|
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
Определено класа на пеара Cache е доста по бърз. Маи него ще впрегна. |
|||
|
Потребител от: 13.02.05 | Всички уроци от FrAnGo | Всички скриптове от FrAnGo |
||||
|
|
||||
|
|
||||
![]() ![]() |
mysql има вхрадена система за кеширане на завките.По-добра от нея няма. Пуска се много лесно от my.cnf и определяш колко RAM да отиде за кеш. 100% гарантирано че няма да имаш стара информация,което е възможно с други кеширащи системи. А иначе най-ефективния начин за кеш е на изхода.Тоест кешираш целия html преди да го пратиш към браузъра (или частите които те интересуват) Там вече са минали заявките и самото изграждане на html които са тежките процеси. Самия процес на сериализация и десериализация (особенно при големи записи) може да е много по-бавен от самата заявка.Да не говорим за времето за I/O операции а и няма как наистина да знаеш дали информацията не е била сменена вече в базата.Тоест има но е сложно за реализация. Като цяло използвай готови и доказали се системи за кеш ако наистина искаш да ползваш кеширане. Pear,Zend framework са 2-най-добри за мен. |
|||
|
Това мнение е редактирано от gatakka на 11.11.2008 23:23
Потребител от: 07.11.08 | Всички уроци от gatakka | Всички скриптове от gatakka |
||||
|
|
||||
| 1 посетител чете тази тема (0 потребители и 1 гост) | |||
|
Активни потребители:
---
|
|||
| |||

класа на пеара Cache е доста по бърз. Маи него ще впрегна.